Ställa ut

Att ställa ut katt

Kattutställningar kan kännas som en hel vetenskap om man aldrig har ställt ut tidigare och det kan vara en hel del att hålla i huvudet när man väl är där. Funderar du på att ställa ut din katt och vill veta mer finns det många många veteraner i klubben att rådfråga. Och förstås - tveka inte att kontakta någon i VKs styrelse. 

Tips: I SVERAKs kompendium "Att ha katt" kan du läsa mer i detalj hur en utställning går till - och mycket annat som rör katt. Läs mer om hur du beställer på SVERAKs hemsida.

Nedan följer lite information om vilka krav som ställs och hur anmälan till utställning går till. Det finns ytterligare regler - läs mer i "Regler för utställning" som finns på SVERAKs hemsida.


För dig som utställare gäller att:

 • du är huvudmedlem (eller familjemedlem) i en SVERAK-klubb - exempelvis VK
 • du är registrerad som ägare till katten som ställs ut.

Tips: Har du registrerat katten i SVERAKs ID-register och godkänt publicering av personuppgifter? Då kan du se att ägarskapet är registrerat. Läs mer om SVERAKs ID-register och sök din katt i rutan "SÖK KATT" genom att skriva in ID-nr 


För katt som ställs ut, oavsett om det är ras- eller huskatt, gäller att:

 • den är frisk och välvårdad
 • om den är över tio månader gammal ska den vara ID-märkt
 • den är vaccinerad mot kattpest, kattherpes och kattsnuva
 • att klorna på fram- och baktassar är klippta
 • att heltvit katt (EMS-kod w) har ett hörandeintyg


För raskatt gäller dessutom bland annat att

Den är stambokförd i SVERAK, dvs du ska ha en stamtavla utfärdad av SVERAK.

Om stamtavla av någon anledning är försenad kan du anmäla katten "Under registrering" och ska vid utställningens incheckning kunna visa upp ett så kallat "Intyg under registrering". Detta intyg är viktigt - utan stamtavla eller detta intyg har du inte tillträde till utställningen.

Om du köpt en katt från en SVERAK-uppfödare är det kattens uppfödare som ska begära detta intyg från sin kattklubb. Om du köpt en katt som du begärt överförd från ett annat förbund till SVERAK är det SVERAKs stambokförare som utfärdar intyget på begäran från dig. Får du stamtavlan före utställningen - meddela registreringsnumret till arrangerande klubb .

Om du köpt en katt som du begärt överförd från ett annat förbund till SVERAK men av någon anledning inte fått din SVERAK-stamtavla kan du anmäla katten "Under registrering". Har du inte fått stamtavlan senast veckan före utställningen - kontakta SVERAKs stambokförare eftersom intyg under registrering för överförda katter utfärdas därifrån. Har du inte fått stamtavlan när du ska till utställningen är det viktigt att du tar med dig ditt "Under registreringsintyg".


För huskatt gäller dessutom bland annat att

 • det finns ett huskattsbevis utfärdat av SVERAK
 • katten ska vara lägst uppskattningsvis sex månader gammal
 • om katten är över tio månader gammal ska den vara kastrerad


Inbjudan, anmälan och bekräftelse

På inbjudan till utställning får du reda på när och var utställningen äger rum, vilken typ av utställning det är, vilka domare som är inbjudna, utställningsavgift och hur den ska betalas - och mycket mer. Utställningsinbjudningar hittar du bland annat på SVERAKs hemsida och i SVERAKs tidning Våra Katter.

Anmälningstid varierar från klubb till klubb - tänk på att anmäla och betala i god tid.

Anmälan sker online via MinaKatter. Om du har en katt under registrering hämtar du en anmälningsblankett på SVERAKs hemsida och skickar så snart som möjligt till VKs utställningssekreterare som skickar den vidare till arrangerande klubb.
Sedan är det bara att vänta och se om du kommer med. Har du (och katten/katterna) gjort det får du bekräftelse via e-post.


Har katten fått plats på utställningen kommer en bekräftelse senast två veckor före utställningen, men oftast tidigare, och där står vilka katter du anmält och i vilken klass de ska tävla samt oftast en vägbeskrivning. Kontrollera uppgifterna och meddela eventuella felaktigheter och klassbyten snarast till den arrangerande klubben.
Om katten kan ta titel, tex bli champion eller premier, ska man ta med bedömningssedlarna från föregående utställningar där katten erhållit aktuella certifikat.
Domarfördelningen brukar publiceras två veckor innan utställningen på klubbens hemsida. 


Förbered katten

Eftersom en kattutställning är en skönhetstävling ska du förbereda katten - hur mycket och på vilket sätt beror helt på vilken ras du har. En del katter ska badas i god tid före utställningen - en del dagarna innan. Det är att rekommendera att du pratar med kattens uppfödare, klubbkamrat med samma ras eller någon i VKs styrelse för tips och råd.

Det är viktigt är att katten är ren och fräsch - en katt som är smutsig eller i dålig kondition får sämre bedömning och kan i värsta fall uteslutas från tävlan.


Veterinärbesiktining och incheckning

I inbjudan eller bekräftelsen står det när det är veterinärkontroll och incheckning - den tiden får du inte missa! Kommer du försent släpps katten inte in i lokalen.

Vid ankomsten veterinärbesiktigas katterna. I samband med besiktningen visar du upp stamtavla (eller huskattbevis) samt vaccinationsintyg och sedan kontrollerar veterinär eller funktionär ID-märkning.

Väl genom besiktningen är det dags för incheckning och då visas bekräftelsen upp. Här får du också reda på det katalognummer katten har, vilket också är det nummer som står på kattens bur.

Om katten kan ta titel visar du upp bedömningssedlarna med tidigare erhållna certifikat före bedömingarna börjar (ska som regel visas i informationen eller sekretariatet).


Till utställningsburen

Burarna står redan uppradade och väntar. På burplaceringslistan ser man i vilken burrad kattens bur finns även om det på vissa utställningar förekommer helt eller delvis fri burplacering.

 

Burskynke med tak och underlägg

Du väljer själv vilket burskynke du vill ha, antingen du syr det själv eller köper det färdigt. Tänk på att skynket ska framhäva det bästa hos katten, inte gömma den. Välj ett tyg som klarar många tvättar, (gärna i 60 grader) efter varje utställning. SVERAKs burar har måtten

75 x 60 x 60 cm. Det är bra att ha med en takduk som du lägger över burtaket, det gör att katterna skyddas för skarp belysning samt att ljudet dämpas. Katten måste också ha någonting mjukt att ligga på i buren.


Kattlåda och sand

Tänk på att ha en låda som inte tar för stor plats i buren, och glöm inte spade och sand! Ibland bjuder arrangerande klubb på sand, detta står i så fall angivet på bekräftelse/inbjudan.


Mat och skålar

Katten måste ha tillgång till vatten i sin bur, bäst är de skålar som man hänger på gallret - detta minskar risken för att katten blöter ner sig själv och underlaget. Oftast bjuder fodertillverkarna på provpåsar med torrfoder, men ta alltid med egen mat som katten är van vid..


Pälsvårdsartiklar

Ta med de tillbehör som krävs för just Din ras.


Nu börjar väntan på bedömning och här kan spaltmetrar skrivas men - vi hänvisar till SVERAKs sida för mer information om bedömningar mm.


LYCKA TILL!!

...och oavsett hur katten än blir bedömd är den ju finast ändå - eller hur!!

Kom-i-håg...

Utställare/kattens registrerade ägare är samma person/er.


FIFes och SVERAKs regler gäller på alla utställningar och när du anmäler till utställning förbinder du dig att följa dessa regler.

Om du ställer ut i annat land gäller dessutom arrangerande förbunds regler (exempelvis NRRs regler i Norge).VIKTIGT ATT TA MED


 • Stamtavla för raskatt (eller intyg under registrering) eller huskattbevis för huskatt
 • Intyg om vaccination och ID-märkning samt ev kastreringsintyg och ev hörselintyg.
 • Utställarbekräftelse
 • Kanske en stol för dig själv (som inte ska placeras framför buren!) - det är långa dagar och du kan bli trött i benen...
 • och - glöm för katten inte katten!ATT TÄNKA PÅ

UNDER UTSTÄLLNINGEN


Barrikadera dig inte framför buren. Det finns flera skäl till uppmaningen att inte blockera sig framför buren och i gången med stolar,trimbord och liknande. Ett skäl är att besökare vill kunna se katterna - ett annat är ur brandskydds- och utrymningssynpunkt.


Vill du byta bur? Detta får inte ske utan att du först frågar utställnings-ledningen.


Stanna kvar till utställningen stängs. Utställd katt får aldrig lämna utställningen innan den stängs såvida du inte fått skriftligt tillstånd från utställningsledningen. Om den stänger tidigare än den tid som angetts i inbjudan brukar arrangerande klubb meddela detta tydligt via högtalare.