Uppfödning

Går du i katt-tankar?

Att skaffa en katt är ett stort beslut och när du väl bestämt dig är det ett val du inte lär ångra - katten är ett fantastiskt sällskapsdjur! Har man en gång levt med katt är det svårt att leva utan!

Även om det givetvis finns skillnader mellan de olika raserna kan man ändå säga att de allra flesta raskatter är sällskapliga, tillgivna och alldeles utmärkta som innekatter. Har du redan bestämt dig för vilken ras du vill ha? Då har du kommit en bra bit på väg för det är inte ett alldeles lätt val.


Det finns många raser att välja bland och alla raser har sin charm. Har du inte bestämt dig kan ett besök på en kattutställning vara en hjälp. Där kan du se raserna i "levande livet" och genom personlig kontakt få mer information om rasen och uppfödare. Raserna delas upp i så kallade kategorier - du hittar VK-uppfödare i de olika kategorierna här.


En katt i hemmet innebär att du kommer att få en kär familjemedlem i förhoppningsvis många år framöver. Samtidigt förpliktigar det att ha djur och det är ett ansvar man åtar sig. Du ska vara medveten om att det kostar pengar att ha katt - för utöver mat och kattsand tillkommer bland annat veterinärbesök och försäkring. Är du hemifrån mycket är ett bra alternativ att skaffa två katter som då är varandras sällskap - och inte minst lekkamrater.


Spaltmetrar kan skrivas, och har skrivits om katt och raser, att tänka på och att göra... Vi rekommenderar ett besök på SVERAKs hemsida - där finns mycket att läsa om Katt och Kattraser. I kompendiet "Att ha katt" finns också mycket att läsa och många goda råd.Har du frågor - tveka inte att kontakta VKs styrelse eller någon av klubbens uppfödare.


LYCKA TILL MED DITT KATTKÖP!

Se tjugofyra

kattraser i ögonen

Bläddra i SVERAKs rashäfte -

'Se tjugofyra kattraser i ögonen'

Klicka på bilden...


Läs om olika raser - och charmas av varenda en!

Köpa raskatt


Att köpa raskatt från en SVERAK-uppfödare innebär bland annat att när katten flyttar till dig:


  • är den minst 12 veckor gammal
  • är den registrerad (stam-bokförd) och stamtavla ska överlämnas till dig som ny ägare.
  • är den är veterinärbesiktigad. Intyget som överlämnas till dig får inte vara äldre än 7 dagar
  • är den är ID-märkt
  • är den är fullvaccinerad (mot kattpest, kattsnuva och kattherpes)
  • blir ägarändrad i SVERAKs stambok. Det är uppfödaren som ansvarar att ägarändring insänds till SVERAK. Läs mer om ägarändring i  SVERAKs latkatt