Lite om katt

Lite om katten - och myter...

Vår tamkatt är ett sällskapsdjur som vi ska ta hand om och vårda med stort ansvar!

En katt är självständig och intelligent och har ett stort behov av social kontakt -  den kan skapa mycket starka band med sin familj.

Tamkatten tillhör familjen "kattdjur" (felidae)

Latin: felis catus


Katt är det vanligaste sällskapsdjuret i Sverige


Katthonan är dräktig i cirka 65 dagar. Ungarna föds med stängda ögon och öron.

____________________________

  Kattens ungefärliga ålder

  jämfört med människans


  Katt                Människa

  6 månader

  8 månader

  1 år

  2 år

  4 år

  7 år

  10 år

  15 år

  20 år

  30 år

 

____________________________

Flera raser har en lång historia och var etablerade inom "sin ras" långt innan Kattförbundet SVERAK bildades 1955. För att nämna några; perser, abessiner, russian blue, manx, helig birma, burma och siames.


___________________________

Kattens relation till människan formas vid tidig ålder - redan från första dagen när uppfödaren tar i kattungen och under de kommande viktiga veckorna i kattungens liv när människan blir en naturlig del i dess tillvaro.


___________________________

Jordbruksverket säger:

Så länge kattungarna behöver mjölk och omvårdnad från sin mamma får de inte skiljas från henne annat än tillfälligt och över huvud taget inte innan de är tolv veckor gamla. Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid tolv veckors ålder om det inte finns särskilda skäl.

10 år

13 år

15 år

25 år

40 år

50 år

60 år

75 år

105 år

120 år

Katten är däggdjur - precis som människan - och vi har samma grundläggande funktioner. Den är ett rovdjur och en köttätare och deras kropp har utvecklats för jakt. Beteendet som jägare kvarstår - mer eller mindre - även hos raskatten som sedan många generationer inte behövt att jaga för sin överlevnad. Kattens jaktbeteende kan man se när man leker med katten - hur den lurpassar, snabbt "attackerar", bevakar sitt byte... Även kattens sinnen är anpassade för jakt och överlevnad - inte minst hörsel, syn och känsel.


Det finns tyvärr fortfarande många felaktiga myter och fördomar om och mot katt - något som vi kattälskare ständigt måste arbeta mot. Några av dessa myter är:


Att ha katten som innekatt är djurplågeri. Fel! De allra flesta katter trivs alldeles utmärkt att leva inom hemmets fyra väggar där den skapar sitt revir och om den lever i en miljö den trivs med; exempelvis har en egen liggplats, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på och att den blir aktiverad genom lek och kel.  Flertalet av raskatterna har sedan generationer tillbaka varit uppfödda av och har levt tillsammans med människan, i många fall inom begränsade utrymmen, och är idag beroende av oss och vår tillsyn. Om katten ska vara ensam länge på dagarna kan det vara bra att skaffa fler än en katt.


Katten klarar sig själv utomhus. Fel! De katter som finns i Sverige är förvildade tamkatter som övergetts eller som har övergetts och sedan reproducerat sig. Dessa övergivna och förvildade tamkatter går ofta ett plågsamt öde till mötes.

Alla katter - även ladugårdskatter - ska ha tillsyn och omsorg från sin ägare minst ett par gånger per dygn.


En katt landar alltid på fötterna. Fel! Katten har en fantastisk balans och en reflex att vända sig "rätt"  - med över 500 muskler, en svans som motvikt och med balansorgan i innerörat - kan katten skada sig illa om den trillar från hög höjd. Om katten vistas ensam på en balkong som finns mer än fem meter över marken, måste (enligt Jordbruksverket) balkongen vara försedd med nät eller något annat som gör att katten inte riskerar att ramla ner och skada sig.


En honkatt mår bättre om hon får en kull kattungar innan hon kastreras. Fel! Det finns inga belägg att honkatten mår bättre eller blir friskare för att hon fått en kattkull.
Sagt om katten:

”Katten blir din vän om han anser dig vara värdig hans vänskap. Men han blir aldrig din slav. (Théophile Gautier)


"Man kan äga en katt men man kan inte bestämma över den". ( Kate Samborn)


”Katten ser på dig när den vill. Du ser på den - när den vill. Det är själva idén med att vara katt." (Roger A Caras)


"När man grälat på sin katt och sedan ser den djupt in i ögonen grips man av en hemsk misstanke att den förstått vartenda ord. Och arkiverat för framtida bruk". (Charlotte Gray


"Katten kom till världen för att motbevisa tesen att allt skapat är till för att tjäna människan”. (Paul Gray)


"När jag leker med min katt vet jag aldrig om hon roar sig med mig eller jag med henne". (M E Montaigne)


"Man kan äga en katt men man kan inte bestämma över den". ( Kate Samborn)


"Kattens ögon är en bro till en värld bortom den värld vi känner till." (Lynn Hollyn)


"En katt kan med matematisk exakthet räkna ut precis var den ska placera sig för att ställa till med största möjliga uppståndelse." (Pam Brown)


"Kattens uppgift är att sitta och låta sig beundras. (Okänd)


Katten äger en absolut emotionell hederlighet.  Människor kan dölja sina känslor av olika orsaker, katten gör det inte. (Ernest Hemingway)


Katter låter oss alltid få precis som de vill.

(Austin Hunter)


Man kan få en katt att göra allt det den redan har lust att göra. (George Otto)


Man kan inte äga en katt, i bästa fall kan man bli hans sambo. (Okänd)


Varje katt som missar en mus låtsas att den var ute efter det vissna lövet. (Charlotte Gray)

"Katten har en ofelbar känsla för total koncentration – och placerar sig omedelbart mellan oss och den". (Arthur Bridges)


"Katter föredrar dörrar som står öppna – ifall de skulle ändra mening". (Rosemary Nisbet)

Det finns ingen snooze-knapp på en katt som vill ha frukost. (Okänd)


Den som har en katt att krama lever längre. (Okänd)


En hund gör sig till för dig, men du måste göra dig till för katten. (George Mikes)


En katt låter dig sova i sängen. Ute på kanten. (Jenny de Vries)


En ordnad ekonomi, det måste väl vara när det räcker till kattmat? (Gunilla Dahlgren)


Ett hus utan katt är som en säng utan kudde. (Ruth Gottberg)


Gammal katt vill ha unga råttor. (Grekiskt ordspråk)


Jag hade hört att det skulle vara svårt med katter och dressyr. Det är det inte alls. Min dresserade mig på två dagar. (Bill Dana)


Katten känner ingen herre, den känner sitt hem. (Grekiskt ordspråk)


Katten skänker lugn åt den orolige, tröst åt den ensamme och glädje åt den sorgsne. (Okänd)


"Kattens hörsel är uppbyggd så att den tillåter den mänskliga rösten att gå in genom det ena örat och ut genom det andra. (Stephen Baker)


Människor som hatar katter, kommer att komma tillbaka som möss i sitt nästa liv. (Faith Resnick)


Om du inte vill att din katt ska promenera över hela dig, bör du sova stående. (G.W. Eskow)


Om en människa kunde korsas med en katt, skulle det förbättra människan men försämra katten.(Mark Twain)


Lite katthistoria

Att leva med katten som sällskap - detta har förekommit i människans kultur under många tusen år.


För cirka 5 000 år sedan ansåg man i Egypten att katten var en helig varelse och i staden Bubastis fanns ett tempel helgat åt den katthövdade gudinnan Bast. Vid utgrävningar har man hittat många omfattande gravplatser med mumifierade katter.

Rasen abessinier liknar de tempelkatter som avbildats i egyptiska pyramider och tempel.


Man tror att handelsmän har tagit den egyptiska, korthåriga tamkatten med sig från Egypten till Italien omkring 900 f Kr. Katterna spreds vidare runt om i Europa och tros ha kommit till England cirka 900 e Kr.


Olika fynd av relifier och annat bildmaterial visar att långhårskatter har existerat i Asien sedan hundratals år tillbaka och sedan 1500-talet har de varit kända i Europa.

Det fanns då två varianter av långhåriga katter; perser (som tros härstamma från Persien/ Iran) och angora (som tros härstamma från Ankara/ Turkiet). Persern hade brett, runt huvud, yvig päls och kort kropp medan angoran var slank och högbent med trekantigt ansikte och längre päls. De ursprungliga raserna korsades och efter selektiv avel fick man så småningom fram rasen perser.


På 1800-talet tog kattintresset en rejäl fart. Kanske kan vi tacka den kattälskande engelsmannen, Harrison Wier för detta... Han arbetade med att förbättra det dåliga rykte katten fått - inte minst under medeltiden när man trodde att katten stod i förbund med djävulen. I London, juli 1871, anordnade han världens första kattutställning. Om katten sade han: "Lång tids vanvård och grymhet har gjort katten självständig. Med ett nytt synsätt skulle den snart bli föremål för intresse, beundran och avel för sin skönhets skull." Och tänk om han hade fått se hur rätt han hade!